02/737.91.32 alternativescrisiscentre@gmail.com

 

 

 

 

 

Hier kunt u de antwoorden vinden op enkele vragen.

 

Hebt u een abortie gehad?

De keuze om een abortie te hebben, was waarschijnlijk een een moeilijke keuze voor u en waarschijnlijk had je op dat moment het gevoel dat je geen andere keuze had, door verschillende situaties.

Onmiddelijk erna voelde u zich misschien opgelucht dat het probleem is vervangen door emtionele onvoorziene problemen. U probeert deze pijnlijke gevoelens weg te stoppen en alles te vergeten om te kunnen doorgaan met uw leven. Vaak is een abortie geheim. De vrouw is misschien bang om veroordeeld te worden of kritiek te krijgen. Zelfs als familieleden of vrienden het wel weten, weten ze soms niet hoe ze moeten reageren. Misschien denken zij wel dat zij ook alles gewoon maar moeten vergeten.

Deze diepweggestoken pijn wordt soms ook wel “post abortion stress” genoemd en kan soms pas enkele jaren na de abortie naar boven komen. Herkent u zich hier in? Als u emotioneel afziet van de abortie is hulp aangeraden.

We bieden een vertrouwelijk hulpverlenings programma aan dat bestaat uit tien concrete stappen. Deze is mogelijk in Engels en in het Frans, als individu of in groep verband. Het programma helpt vrouwen om te praten over hun ervaringen en elke emotie dat opkomt met als doel om terug verder te gaan met hun leven.

Wilt u hier meer informatie over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

 

 

Hoe weet ik dat ik zwanger ben?

De meest gekende symptomen van een zwangerschap zijn:

– uitblijvende ongesteldheid

– misselijkheid of overgeven

– pijnlijke borsten

– vaker plassen

– moe

– constipatie en een opgeblazen gevoel hebben

– duizelig

– verstopte neus

– rug- en spierpijn

– foetale bewegingen gevoeld door de moeder

 

De diagnose kan op verschillende wijze gemaakt worden:

– aan de hand van een urine test, deze detecteer de aanwezigheid van het HCG hormoon. Deze kan ongeveer 10 dagen na de bevruchting ontdekt worden in de urine, 4 dagen voor je volgende ongesteldheid.

Je kan ons contacteren om een afspraak te maken voor een zwangerschapstest in ons centrum in de Keltenlaan.

 

– bij een bloedafname word het leven van het HCG hormoon aangetoond in het bloed. Deze is aanwezig zo’n 8 dagen na de conceptie. Een bloedafname gebeurt bij een dokter.

– een scan kan gedaan worden 5 weken na het uiblijven van je ongesteldheid. Op de scan kan de dokter het vruchtzakje zien. Dit onderzoekt gebeurt door een gynaecoloog.

 

Indien u meer informatie wilt, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn geen medisch centrum.

 

Ik wil mijn kind houden

Er zijn verschillende organisaties die je tijdens en na je zwangerschap kunnen ondersteunen:

– Alternatives, je kan ons altijd contacteren als je wilt praten of als je nood hebt aan materiaal voor je baby. We bieden tweedehands materialen en baby kleertjes aan.

Ook organiseren we 2 keer in de maand een “Moeder en Baby groep” waar je andere moeders kunt ontmoeten en een praatje kunt maken met enkele van ons team.

– Kind en gezin bied op verschillende manieren informatie en diensten aan om je te ondersteunen voor, tijdens en na je zwangerschap.

Deze zijn enkel om je een idee te geven van enkele instanties die er zijn, er zijn er nog veel meer!

Het is belangrijk om een goede begeleiding te vinden, zowel op fysiek als op emotioneel vlak.

 

Deze begeleiding kan gebeuren door een:

– gynaecoloog, dit is een dokter die gespecialiseerd is in zwangerschappen al dan niet zwangerschaps risicos. Hij/zij staat in dat jij en je kind in een gezonde staat verkeren tijdens de zwangerschap.

– een vroedvrouw, deze is gespecialiseerd in zwangerschappen zonder enige risicos. Zij zal voor je zorgen zolang je zwangerschap normaal en gezond verloopt. Als zij een complicatie ontdekt zal zij je doorverwijzen naar een obstetricien. Toch zal zij je nog blijven opvolgen.

 

Het beste is om je ook al even te laten informeren door je huisarts of bij de apotheek over de zwangerschaps vitamines die belangrijk zijn om te nemen.

Indien je rookt (sigaretten of canabis), wordt het sterk aangeraden om te hiermee te stoppen tijdens je zwangerschap voor de gezondheid van je kind. Je kan professionele hulp hierbij verkrijgen, contacteer www.tabacostop.be.

Het is ook afgeraden om alcohol te drinken tijdens je zwangerschap.


Indien je vragen hebt, aarzel niet om ons te contacteren. Wij zijn echter geen medisch centrum.

 

Hoe zit het met adoptie?

Je bent zwanger en je denkt eraan om je kind op te geven voor adoptie. Dit is een grote beslissing. Het is goed om hier goed over na te denken.

In 2012, 171 kinderen werden geadopteerd. 33 hiervan kwamen voor in België. Het ACC (autorité centrale communautaire fédération Wallonie-Bruxelles) staat in voor adopties in België. Ze werken met verschillende officiële adoptie instanties die instaan voor het adoptie proces met de persoon die haar baby afstaat en de mensen die wachten om een kind te adopteren.

Adoptiebureau Thérèse Wante zeggen dat adoptie service een symbolische plaats is waar de overgang van de ene familie naar een andere gebeurt, waar iedereen naartoe kan komen om te praten, dingen te begrijpen en meer te horen te krijgen van hun verhaal.

Na de geboorte heeft de biologische moeder legaal recht om van gedachten te veranderen binnen de 2 maanden. Tijdens deze 2 maanden wordt de baby geplaatst in een opvangcentrum.

Indien je meer informatie wilt, aarzel niet om ons te contacteren of direct één van de volgende instanties te contacteren:

– Autorité Centrale Communautaire ( ACC)

Direction de l’adoption

Direction générale de l’aide à la jeunesse

Ministère de la communauté française de Belgique

44, Boulevard Léopold II

1080 Bruxelles

Tel: 02 413 41 35 Mail: adoptions@cfwb.be

Fax: 02 413 21 39 Web: http://www.adoptions.be

 

– Service d’adoption Thérèse Wante

93, rue du Bauloy

1340 Ottignies

Tel: 010 45 05 67

 

– ONE adoption

87, Boulevard Louis Schmidt

1040 Etterbeek

Tel: 02/ 538 59 99 Mail: one.adoption@one.be

Fax: 02/ 538 82 56 Web: www.one.be

Ik heb een abortie ondergaan

Na een abortie kunnen vrouwen sterke emoties ervaren en de behoefte hebben om hierover te kunnen praten met iemand. Sommige vrouwen voelen zich droevig, boos, schuldig of hebben spijt; soms zelfs voelen ze zich opgelucht.

Bij Alternatives zijn we er voor je om te praten in een veilige omgeving en volledig in vertrouwen.

We zijn er voor je om je te ondersteunen in de weg die je hierin moet gaan tot op een moment waar je vrede hebt met je situatie.

Aarzel niet om ons te contacteren als je je hierin herkent. Je kan een afspraak maken met één van onze team leden die gespecialiseerd zijn in post abortie ondersteuning.